Voordat de Carnaval in Cothen in zijn huidige vorm is ontstaan, is er heel wat aan vooraf gegaan. 

Uit de geschiedenis kunnen we opmaken, dat is 1963 een aantal trouwe kroeg klanten in het voormalige café van Jan en Ger van Hengstum, (nu Cafetaria het oude Raadhuis) het initiatief hebben genomen, om in Cothen ook maar eens Carnaval te gaan vieren! Want wat ze in Wijk bij Duurstede kunnen, kunnen wij ook!

Dus zo werd in de jaren 1964, 1965 en 1966 in toen nog besloten kringen Carnaval gevierd in onze stam kroeg,en ook op onze eigenwijze manier. 

Op 21 mei 1966 word in Cothen het Dorpshuis geopend, zodat we over een huis konden beschikken , waar groots Carnaval kon worden gevierd.                            

De raad van elf was in de eerste jaren verkleed in een boeren kiel met een zwarte pet en een rode boeren zakdoek. Deze raad bestond uit de volgende mensen.

  

                               

Prins : Willy Kosterman     Adjudant: Jan van Wijk

Raad van Elf: Toon van Rossum, Joep Stooker, Hans van Hengstum, Joop de Gier, Hans van Straaten, Kees van de Boogaard, Jan Witenweerde, Harrie van de Geer,Daan Balk en Huub kronenburg.

 

Naast de Raad waren er ook al dans mariekes die werden net als de Prins aangekleed met gehuurde kostuums. Een bekende dans marieke van toen is Digna van Hengstum met een vriendin uit Utrecht.

 De eerste optocht van ons was in 1967 met

de raad op een platte boerenwagen door Cothen

heen, zie foto.

                                

 

 

In 1968 besloten wij een kinderoptocht te organiseren met waar ook prijzen waren te verdienen, de prijsuitreiking zal dan later in het Dorpshuis plaats vinden. Zo ontstond de Cothense Carnavals optocht. Dit sloeg zo aan dat elk jaar de optocht bleef groeien.

Ook gingen we tijdens het carnavals weekend bij de bejaarden en zieken langs om hun ook een gezellig carnaval mee te geven. Iedereen was razend enthousiast over de gang van zaken. Maar net as bij andere verenigingen was er wel een wat verloop, zo gingen er raadsleden weg of deden ze een stapje terug en liepen ze nog mee in de senaat (hier kunnen alleen mensen in die in de Raad hebben gezeten of de vrouw van). En zo kwamen er ook weer nieuwe Raads leden bij.

Begin jaren ‘70 zijn wij ook begonnen met donateurs en leden werving deze actie liep gelijk al erg goed.

In 1974 zijn een aantal van de vereniging naar Hans Scholman

gegaan voor een ontwerp van ons logo “de Brienkneuter

Nog even voor de mensen die het niet weten de naam “Brienkneuter”

is ontstaan doordat het dorpshuis is gebouwd in het bestemmingsplan

“de Brien” en een kneuter is in Cothen een boertje en aangezien dat een aantal boeren zonen en vrienden daarvan begonnen zijn met carnaval te vieren is de naam “Brienkneuter”ontstaan. 

In 1974 is ook het eerste carnavals boekje uitgereikt met daar voorop natuurlijk ons eigen logo. En ook dit jaar is het Brienkneuterlied gecomponeerd en voorzien van de huidige tekst door Thomas Scherpenzeel.

Met dit alles hebben wij het eerste elvium goed in gezet en groots gevierd.

Binnen kort zal er meer te lezen zijn over de volgende 3 elviums!

 

 

(ps. Heeft u ook nog een leuke herinnering of verhaal uit het verleden van het 2e, 3e of 4e elvium mail deze dan door naar info@debrienkneutersof stuur deze op naar A. van Woudenberg, Krommestelakker 3, 3945 CV Cothen.)